Yllättäviä Faktoja Matoista

Matot eivät olet koskaan olleet naapuruston uusi lapsi, koska ihmiset ovat käyttäneet mattoja niin kauan. Pehmeä peite lattialle, jonka voi asettaa takan eteen, käytävään, makuuhuoneeseen tai jopa rappusiin, omaa pitkin historian. Niiden olemassaolon aikana matot ovat kehittyneet paljon. Nomadien telttojen pohjalta statussymboliksi – matot ovat muuttuneet paljon. Silti osa tekniikoista ja välineistä, joita käytetään mattojen valmistukseen, ovat silti osa perinteistä matonkutomista.

Saatat muistaa matot Aladdinin parhaana ystävänä, mutta modernina aikana matot ovat paljaiden jalkojesi parhaita ystäviä. Lattian suojaamisesta äänieristykseen mattoja rakastetaan monista syistä. Ne ovat äveriään näköisiä ja luovia peitteitä lattialle. Mutta paljonko todella tiedät pehmeistä peitteistä lattiallasi? Historia ja faktat mattoihin liittyen saattavat yllättää sinut. Eli siirrytään nyt mattofaktoihin. 

Sanan carpet eli matto alkuperä

Ennen kuin etenemme muihin faktoihin, sinun täytyy tietää, mistä sana carpet eli matto englanniksi on peräisin, koska nomadit eivät puhuneet englantia tai latinaa. Sinun täytyy tietää, että englanti perustuu laajalti latinaan ja sama koskee sanaa carpet. Sana tulee latinankielisestä sanasta ‘carpere’, joka tarkoittaa nyppiä. Mietit ehkä, mitä nyppimisellä on tekemistä mattojen kanssa. Ensimmäiset matot valmistettiin nypitystä materiaalista ja siksi käytettiin Sanaa ‘carpere’.  

Mattojen valmistus on vanha taito

Toinen mielenkiintoinen fakta, joka sinun tulisi tietää matoista on, että ihmiset kehittivät mattojen valmistuksen vaihtokulttuuriksi. Ihmiset alkoivat valmistaa mattoja meidän ollessa vielä nomadeja, mutta matot muuttuivat vaihtokaupaksi ennen ajanlaskumme alkua. Silloin mattojenvalmistus muuttui taiteeksi ja useimmat kukkakuvioisia tai muita kuviollisia mattoja valmistavia käsityöläisiä pidettiin taidokkaina. Sama koskee modernia aikakautta. Ihmiset alkoivat kuljettaa mattoja paikasta toiseen. Kuninkaat ja ihmiset muista maailmankolkista alkoivat pitää niistä ja siksi matot liittyivät kaupankäyntiin. 

Vanhimmat matot

Kun tiedät miltä moderni kokolattiamatto näyttää ja mistä se tulee, tulee tärkeäksi tietää myös maailman vanhimmista matoista. Yllätyt, kun saat tietää, että vanhin matto tunnetaan nimellä Pazyryk ja se on yli 2 000 vuotta vanha. Tämä uskomaton matto löydettiin 1940-luvulla tunnetusta eteläisen Siberian Scythian-holvista. 2 000 vuotta vanha matto on näyttävä kuva matonkudonnan taiteellisuudesta parhaalla mahdollisella tavalla. Siksi ammattilaisten mukaan hyvä matto voidaan siirtää sukupolvelta toiselle. 

Suurin matto

Tutustuttuasi vanhimpaan mattoon kannattaa sinun tutustua myös maailman suurimpaan mattoon. Suurin käsinkudottu matto maailmassa on kooltaan 5 630 neliömetriä ja sen valmisti yksi maailman tunnetuimmista mattoalan yrityksistä: Iran carpet company. Sinun tulisi tietää, ettei tätä mattoa tehty rikkomaan ennätyksiä vaan Abu Dhabin suureen moskeijaan. Matto on niin suuri, että se luotiin 9 eri osasta, jotka asennettiin vasta moskeijassa.   

Olemassa oli ennen kertakäyttömattoja

Sinä voit onneksi kaataa vahingossa nestettä matollesi tai antaa sen peittyä polyyn ja sitten puhdistaa maton takaisin sen alkuperäiseen kiiltoon ja mukavuuteen. Keskiajalla ihmisillä ei ollut tätä iloa vaan matot olivat kertakäyttöisiä. Keskiajalla lattioilla käytettiin kaisloja ja nämä kaislat toimivat kertakäyttöisinä mattoina. Likaantumisen jälkeen matto heitettiin pois ja uudet kaislat levitettiin lattialle. Nykyään kokolattiamatto on pysyvä osa kotia ja jopa ehkäisee likaa sekä nesteitä imeytymästä.  

Post Author: Sage King

Penelope Penny Sage King: Penny, a professional organizer, offers organization hacks, storage solutions, and advice on maintaining a tidy home.